No Widgets found in the Sidebar

Co čeká autory při vydání knihy

Vydání knihy

Posouzení rukopisu

Často dostávám otázku, co musí mít autor připravené pro rozhovor o možnosti vydání knihy v nakladatelství a co autory čeká. U nás se autorům věnujeme velmi individuálně a snažíme se vyslechnout i jejich přání a představu, a poté o ní diskutovat. Nemáme tedy striktně daná pravidla, která musí autor splnit. Avšak jako každé nakladatelství si vybíráme, co budeme vydávat. Více o tom, co preferujeme, a jak výběr probírá, se dozvíte v části Pro autory.

Pokud se rozhodnete s námi začít spolupracovat, nejdříve potřebujeme vidět ukázku z rukopisu, abychom měli o přesnou představu o žánru knihy, stylu Vašeho psaní, příběhu a postavách. Je tedy třeba, abyste nám dali k dispozici několik stránek Vašeho autorského textu, nejlépe začátek, něco z prostředka a závěr. A určitě nás bude zajímat i podrobněji, jaký má kniha děj, záměr. Také nás zajímají otázky technického rázu, jestli už je znám přesný počet stran, Vaše představa o formátu a vazbě knihy, zda bude mít kniha pokračování. Rukopis nemusí být ještě v hotovém stavu, můžeme spolupracovat na jeho dokončení, avšak v takovém případě nelze ještě stanovit přesnou výši nákladů na vydání. Neptejte se nás tedy v této fázi na cenu knihy.

Často se objevuje otázka ochrany autorského práva, pokud poskytnete rukopis nakladatelství. Nuže o autorská práva Vás nemůže nikdo připravit, můžete poskytnout pouze licenci na užití díla. Pokud nemáme sjednanou tuto licenci, jakékoliv užití díla z naší strany by bylo trestné, včetně kopírování či napodobování, nemluvě o poskytnutí díla někomu jinému. Vzhledem k tomu, že se autorsky věnujeme pouze specifickým tématům vycházejícím z naší osobní zkušenosti, nemusíte se obávat, že bychom se chystali Vám ukrást Vaši myšlenku. Pokud se však obáváte o své duševní vlastnictví, můžeme sepsat i závaznou smlouvu, která přesně specifikuje naše povinnosti vůči Vám jako autorovi.

Rukopis u nás projde pročtením několika editorů, při kterém se rozhodneme, co autorovi navrhneme. Pokud nebudeme mít zájem o vydání knihy u nás, vždy Vám poskytneme zpětnou vazbu, zda jde pouze o momentální vytíženost na naší straně, nebo zda jsou nějaké nedostatky v textu. O textu jsme ochotni kdykoliv diskutovat a jsme přístupní možnosti spolupracovat na úpravách textu do podoby, kterou bychom si pro vydání představovali.

Financování nákladů na vydání knihy

Pro financování nákladů na vydání knihy máme několik možností. Pokud máte finanční zdroje na vydání knihy, pak jsme samozřejmě k dispozici postarat se o vše potřebné a pomoci Vás dovést k hotové knize. Jako malé nakladatelství nemůžeme financovat vydání jakéhokoliv rukopisu, proto pouze velmi kvalitní díla přijmeme ihned k vydání a budeme ze sta procent financovat z vlastních zdrojů.

Existují však i další možnosti financování vydání knihy, z nichž nejpopulárnější je dnes fundraising, tedy možnost spuštění sbírkové kampaně na vydání knihy. Pomůžeme Vám připravit a spustit kampaň a v případě, že se vybere dostatek peněz, tak můžeme přistoupit k vydání. I v případě, že se vybere méně, než bylo očekáváno, je možno diskutovat o levnějších variantách, změně vazby, počtu barev apod. Může dojít i k individuální dohodě na částečném financováni z naší strany, nebo se můžeme poohlédnout po grantech či možnosti sponzorského financování.

Vizuální podoba knihy

Pokud budeme mít zájem o vydání Vaší knihy a dohodneme se spolu na tom, jakým způsobem budeme vydání knihy financovat, pak v první řadě je třeba text knihy finalizovat do výsledné podoby, aby byl znám přesný počet slov, a tedy i stránek.

Teprve nad výsledným textem se začneme bavit o grafickém zpracování, využití obrázků či barevného písma, o grafické podobě obálky a rukopisu. Nemusíte mít vlastní ilustrace ani vlastní návrh obálky, máme zkušené grafiky, kteří Vám s návrhem pomohou. Navrhneme i vlastní grafickou podobu knihy. Pokud máte vlastní ilustrace, budeme se bavit o možnosti jejich využití. Vzhledem k tomu, že obrázky, zejména barevné, několikanásobně prodražují knihu i vzhledem k významu grafické prezentace pro čtenářskou atraktivitu knihy, je třeba kvalitě ilustrací věnovat velkou pozornost.

Jako poslední důležitou otázku budeme řešit formát a vazbu knihy, typ použitého papíru a další otázky týkající se fyzické podoby knihy případně možnost elektronické či audio verze knihy.

Kalkulace nákladů

Teprve na finálním rukopisu, kdy je znám počet stránek, grafická prezentace a představa o fyzické podobě knihy, můžeme vypracovat kalkulaci nákladů na vydání knihy. Vypracujeme Vám vždy několik variant podle Vašeho přání, abyste si mohli porovnat cenu pro různou výši nákladu knihy. Uvidíte rozdíl mezi malým a velkým nákladem. Na malý počet knih je sice třeba menší investice, ale vychází pak značně vysoká nákladová cena na jednu knihu, tedy malý zisk pro autora, vysoká cena, která nemusí být akceptovatelná pro zákazníka. Jak atypický formát, tak vzhled a kvalita vazby knihy mohou ovlivnit nejen výslednou částku, ale zejména právě náklady, a tudíž i cenu jedné knihy. Zvažování poměru kvality vůči ceně je tak nutné zejména u malonákladu.

Crowfoundingová kampaň

Pokud je třeba financování knihy od drobných dárců, připravíme spolu s autorem crowfoundingovou kampaň na vydání knihy. Před spuštěním kampaně je nejdříve třeba připravit ukázky a vizualizaci knihy, dále texty, kterými budeme lákat zájemce o přispění na vydání. V rámci kampaně je od autora třeba spolupráce, aby připravil zajímavosti ohledně knihy, tématu s knihou spojeného, zajímavosti o sobě a jakékoliv další texty, které budou bavit lidi, a tak je přitáhnout do kampaně ke sbírce. Protože dárci jsou Vašimi sponzory, nekupují pouze knihu, ale dávají Vám peníze na vydání celého nákladu, je zvykem jim dát za jejich příspěvek nejen knihu, ale i další hodnotný dárek. Je třeba tedy vymyslet i odměny pro dárce, což může být nejen fyzický dárek, ale i nehmotná hodnota, například konzultace nebo popovídání s autorem.

Až teprve pokud je vše pro kampaň připraveno, připravíme ve spolupráci se specializovanými crowfoundingovými portály sbírku na vydání knihy a za použití sociálních sítí ji budeme propagovat. Nejsme však agentura specializovaná na propagaci, tedy očekáváme při propagaci a hledání dárců zejména aktivitu autora. Pomůžeme autorovi v komunikaci s potenciálními dárci a jménem nakladatelství vydání knihy zaštítíme, ale bez pomoci autora nejsme schopni okruh zájemců sami vyhledávat. Je samozřejmě možné domluvit i spolupráci se specialisty na kampaně, využití reklamy a influencerů, náklady za tuto propagaci po dohodě můžeme rozložit mezi nakladatelství a autora. Nemůžeme však zaručit, že se částka potřebná na vydání knihy vybere. V případě neúspěchu však vyhodnotíme odezvu od dárců a předáme autorovi pro zlepšení příštích kampaní.

Licenční smlouva

Pokud dojdeme k dohodě ohledně podoby knihy a kalkulace nákladů a podaří se nám získat i finance potřebné na vydání knihy, dohodneme se s autorem i na odměně, přistoupíme k vyhotovení závazné smlouvy. Autorská práva na dílo za všech okolností patří autorovi až do doby, kdy ze zákona vyprší autorská ochrana. Abychom mohli knihu vydat a propagovat, potřebujeme od autora poskytnout licenci, lidově řečeno povolení s jeho dílem nakládat. Sepisujeme tedy licenční smlouvu, kde je specifikováno, o jaké dílo se jedná, jak s ním smíme nakládat a jakou za to autorovi dáme odměnu.

Jsou zde však také povinnosti na straně autora. V případě, že nakladatelství vydání knihy alespoň částečně financuje, vyhrazuje si nakladatelství právo omezit licenci autora. To je z jednoduchého důvodu, že pokud by autor vydával knihu u nás a my vydání financovali, pak byl náklad knihy rozdán zadarmo, nebo by autor nedovolil jeho prodej, případně by knihu rozprodal bez účasti nakladatelství, pak by se nakladatelství nevrátily náklady za vydání knihy a nemohlo by tedy vydat další knihy.

Je třeba tedy, aby v tomto případě mohl autor knihu prodávat pouze prostřednictvím našeho nakladatelství a nemohl ji vydat současně jinde. To se nazývá licence výhradní, což znamená, že se vyhrazuje právo veškerého zacházení s knihou pouze nám. Při částečném financování dochází k dohodě mezi námi a autorem o nutném rozsahu omezení licence.

Odměna autora

Domluvíme s autorem autorskou odměnu, která může být poskytnuta v zásadě dvěma způsoby. Je možné vyplatit autorovi odměnu hned v celé částce, přičemž je možné dohodnout zálohou platbu částečně ještě před vydáním a částku doplatit při vydání. Tato forma je výhodná pro autora, neboť dostane dohodnutou částku i v případě, že se kniha neprodá, nebo k vydání knihy vůbec nedojde. Je však riskantní pro nakladatelství, takže odměny jsou v tomto případě nižší.

Pro obě strany nejvýhodnější je možností vyplácení provize procenty z prodeje knihy, tedy autor dostane odměnu pouze v případě, že se knihy prodají. Odměny pak závisí i na angažovanosti autora v propagaci. Všechny tři způsoby odměn se dají samozřejmě kombinovat. Nebo můžeme poskytnout autorovi zdarma výtisky knihy, aby si tak odměnu zajistil jejich prodejem. Samozřejmostí je sleva na nákup knihy pro autora. V tomto případě je však třeba upozornit, že pokud chce autor prodávat knihy sám, musí si zařídit živnostenské oprávnění a příjmy z prodeje přiznávat v daňovém přiznání.

Po podpisu licenční smlouvy vyplatíme autorovi odměnu za poskytnutá práva ke knize. Z hlediska daní se pohybujeme v režimu takzvaného autorského zákona, kdy autor nemusí pro účely odměny zakládat živnostenské oprávnění, ale stává se automaticky živnostníkem z toho titulu, že je autor, jen bez těch formalit. Na vyplacení odměny od Vás budeme požadovat fakturu, ale pomůžeme Vám ji vystavit, pokud nemáte tu možnost. Autorovi tedy tímto vzniká povinnost přiznat zisk z autorské odměny, tedy podat daňové přiznání a zaplatit z tohoto zisku daň. Pokud bude odměna nižší než deset tisíc, tuto daňovou povinnost splníme za Vás a nemusíte žádné přiznání podávat ani daně platit (výši daně zohledníme při nastavení výše odměny). Při odměně 10 000 Kč a vyšší již musíte daňové přiznání podat, upozorníme Vás na to.

Vydání knihy

Podpisem licenční smlouvy začínáme pracovat na vydání knihy. Na tom se budete podílet konzultačním procesem. V první řadě je třeba provést korekturu textu, tu zařídíme za Vás a náklady za ni jsou součástí kalkulace nákladů na knihu. Na změny v rukopisu Vás upozorníme a případně požádáme o konzultaci větších oprav. Jak dlouho to bude trvat, závisí na počtu změn. Pokud je text odsouhlasený, půjde kniha do sazby, kde se text převede do výsledné podoby, formátu, písma, zalomí se text a vloží se do něj obrázky.

Sazba textu je docela pracný proces, který může trvat v závislosti na složitosti a délce textu, počtu obrázků, existenci rejstříku či poznámek a podobně. Výsledná sazba je opět odeslána autorovi ke kontrole a odsouhlasení. Mějte na paměti, že změny například formátu písma mohou mít významný dopad do sazby a prodloužit práci na vydání. Náklady na sazbu jsou opět součástí kalkulace a režie nakladatelství.

Během prací na textu zajistí nakladatelství přidělení jedinečného kódu ISBN pro knihu u Národní knihovny pro snadnou identifikaci knihy a prodej v běžné síti obchodů. Souběžně s tím bude probíhat konzultace návrhu obálky, grafické zpracování a text, který obvykle obsahuje anotaci knihy a informace o autorovi. Pokud autor návrh odsouhlasí, proběhne nakonec zkušební tisk grafické podoby obálky na papír.

Období přípravy rukopisu do výsledné podoby tak u běžné knihy může trvat přibližně 6 měsíců i déle (v případě kratšího textu nebo brožury samozřejmě kratší dobu). Je třeba počítat s tím, že tato část výroby knihy tvoří většinu nákladů na vydání knihy a rozpočítává se na počet vydaných knih. Proto pokud se tiskne jen malý počet knih, je kniha drahá, a také elektronické knihy jsou téměř stejně drahé jako tištěné. Tisk tvoří pouze menší část nákladu knihy a nedá se na něm příliš ušetřit. Nejvýhodnější je naopak sehnat peníze na tisk většího množství knih.

Jakmile je kniha po všech stránkách hotova, bude vytištěna a svázána, přičemž tyto procesy mohou probíhat odděleně v případě například volby náročné ruční nebo umělecké vazby. Autorovi budou následně odeslány autorské výtisky a budou také odeslány povinné výtisky do knihoven i nabídka knih do největších knihoven v ČR.

Prodej a propagace

Nakladatelství zařadí knihu do prodeje ne eshop a bude její vydání propagovat na sociálních sítích. S autorem dojde k individuální dohodě na dalších možnostech propagace dle jeho přání, například uspořádání křtu knihy nebo vytvoření propagačních videí či rozhovoru s autorem, medailonek autora bude přidán na webové stránky nakladatelství a dohodnutý text o knize bude prezentován na databázi knih. Dohodneme si i možnosti distribuce knih. S propagací knihy ovšem očekáváme opět velkou spolupráci autora při psaní propagačních textů a oslovování potenciálních zájemců o knihu.

Distribuce hotových výtisků knihy

V našem nakladatelství standardně nabízíme naše knihy prodejem na našem eshopu. Knihy máme u nás skladem. Nebráníme se spolupráci s knihkupectvími či jinými nakladatelstvími, preferujeme je však před velkými distribučními společnostmi. Naší výhodou je individuální přístup i ke knihám, dáváme tedy přednost sami Vám knihy představit a referovat o jejich výhodách. Na rozdíl od velkých distribučních společností všechny naše knihy dopodrobna známe a osobně je prezentujeme a propagujeme, stojíme si za jejich kvalitou a výjimečností. Omezenou nabídku titulů považujeme za naši konkurenční výhodu, knihy se tak neztratí v nepřehledném množství a můžeme se věnovat propagaci každé knihy s vyšší intenzitou. Čtenář snadno přehlédne celou nabídku a každé knize se tak dostane zasloužené pozornosti.

Ke knihám máme také doplňkový prodej. Například ke knihám zabývajícím se krásou, sbíráním a hledáním drahých kamenů máme i vlastní sortiment kamínků a šperků z nich vytvořených, které je možno zakoupit samostatně nebo jako doplněk ke knize. Prodáváme i hrnečky s motivem knihy nebo jinými oblíbenými motivy vhodné opět jako dárek nebo doplnění chvil strávených s knihou o k tomu vhodný nápoj. Pokud máte tedy zboží, které se tématicky váže k Vaší knize, můžeme se domluvit i na jeho distribuci.

Prodej nás baví stejně jako vydávání knih a je pro nás nedílnou součástí dobrého nakladatelství, které tak může sloužit i nečtenářům nebo jako místo, kde můžete kromě knih pořídit i dárky pro Vaše oblíbené nečtenáře.

Kromě našich knih rádi prodáváme i neobjevené poklady v podobě zajímavých málo známých knih. Budeme tedy rádi spolupracovat i s autory, kteří knihu vydali v jiném nakladatelství nebo samonákladem, ale souzní s ideou našeho nakladatelství a chtějí knihu propagovat i naším prostřednictvím. Můžeme jejich knihy zařadit do prodeje na našem eshopu a propagovat na našich sociálních sítích a webových stránkách. Máme rádi zejména poezii, beletrii, literaturu pro děti a odbornou literaturu.

Distribuční smlouva

Pokud budete chtít prodávat knihu prostřednictvím našeho nakladatelství, sepíšeme s Vámi licenční smlouvu na distribuci Vašich knih. Je to výhodné zejména pro ty autory, kteří nemají živnostenské oprávnění a nechtějí se zabývat daňovým přiznáním, neboť takto od nás dostanou odměnu za prodané knihy již zdaněnou. Platí to ovšem pouze pro výdělky do 10 000 Kč za měsíc, vyšší odměny již musíte přiznat v daňovém přiznání.

Nemusíte se však starat o všechny záležitosti nutné pro prodej a jeho evidenci. Inkasujete pouze peníze s frekvencí dohodnutou ve smlouvě, zpravidla za čtvrtletní prodeje. Z prodané knihy dostanete zpravidla procenta z výtěžku nebo pevnou dohodnutou částku, přičemž nakladatelství pak prodává knihu za cenu, která pokryje jeho režijní náklady spojené s prodejem a odměnu za zprostředkování.