No Widgets found in the Sidebar

Nepotřebovali jste někdy kouzelnou formulku proti zlobení? Zažíváte situace, kdy zlobení přerůstá, nechcete ho lacině trestat a každá rada drahá?

V tom případě oceníte tématu se více věnovat, společně s dětmi kolem něho vystavět projekt, díky kterému pochopí, co je zlobení a jak s ním zacházet. Rozliší hranice veselého skotačení a škádlení od projevů, které mohou někomu ublížit.

Námětem je humorná veršovaná pohádka, ve které děti zlobí, až nebezpečně překračují běžné meze po tom, co je chytne postavička velkého Zlobení. V kritické chvíli děti pochopí, že takhle už zlobit nechtějí, a přichází na to, jak Zlobení přemoct. V jádru přeci nejsou zlobiví!

Představa zlobení, které není přímo vnitřní součástí dětí, jako v našem příběhu, má v sobě jakousi účinnou „magii“. Tu ještě posilujeme imaginárním zaklínáním. Nastává totiž důležitý psychologický moment. Děti nejsou odsouzeny, to ta nevyzpytatelná bytost Zlobení jim dala babu.            

                         „I když s nimi hýbe tak, 

                         nikdo není zlobivák…“

To dětem dává možnost semknout se, Zlobení vyhnat a vrátit se ke své dobré podstatě. K tomu napomáhá naše kouzelné zaklínadlo.

Příběhem a navazujícími aktivitami děti mají možnost poznávat, že hravé skotačení je přirozeností, i to, když se sem tam přepískne. Nemoralizujeme, ani nestrašíme. Vedeme k rozlišení, kdy a proč může být zlobení nebezpečné.

Co nás kromě příběhu s omalovánkami a grafomotorickým cvičením čeká? Spousta netradiční zábavy a legrace. Zlobení, jeho uklidňování, ztvárnění několika způsoby, přemýšlení o něm a hledání řešení…

V pracovních listech děti čeká dát řád chaosu, jaký Zlobení natropilo, poznat, jak se v daných situacích správně zachovat, nakreslit si podle vlastní fantazie obrannou vrstvu proti zlobení a další zajímavé úkoly.

Jako vyvážení ke strukturovanějším úkolům si uvolněnější tvoření užijeme v projektu s dramatickou a hudební dílnou i výtvarnými činnostmi postavenými na zážitku tzv. artefiletické lekce (více o artefiletice se dočtete na našem webu (Co je artefiletika?).

Akční aktivity a tvorbu kombinujeme s relaxačními technikami, dáváme tak možnost téma Zlobení vícero způsoby prožít, ventilovat i řešit. Rozvíjíme přitom sociální dovednosti, zejména komunikaci, spolupráci a empatii. Pružné střídání učení, činností s hudbou a pohybem či akční výtvarné tvoření s relaxací se osvědčuje u dětí s poruchou pozornosti, ale jako oživení ocení všichni.

Struktura projektu může napomoct vystavět samostatně podobné lekce a vést děti k vlastním řešením situací.

Součástí publikace je příloha s motivačními kartičkami a částmi papírové loutky Zlobení. Kartičky slouží k hrám, zamýšlení se a povídání dle našich námětů i vaší fantazie.

Sešit je pedagogickým materiálem vhodným pro skupinky předškoláků a malých žáčků, lze jej ale určitě stejně dobře využít doma s vlastními dětmi. Na své si přijdou kreativní maminky, babičky… a všichni příznivci alternativních přístupů. Najdete zde náměty, jak dítko zabavit samostatně, ale především pro chvíle, které chcete trávit společně. Zlobení vás vytáhne i do přírody, procvičí hlavu i tělo a jistě vykouzlí nejeden úsměv…

Autorka Anežka Šoubová je arteterapeutka se zkušenostmi s dětskými skupinami, dlouhodobě se zajímá o moderní pedagogické přístupy, mimo jiné se vzdělávala také v oblasti dramatické výchovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *